Примата на българската поп музика Лили Иванова ще изнесе концерт в

...
Примата на българската поп музика Лили Иванова ще изнесе концерт в
Коментари Харесай

Лили Иванова с концерт в легендарната зала Флаже в Брюксел

Примата на българската поп музика Лили Иванова ще изнесе концерт в именитата зала " Флаже " в Брюксел на 6 март. Събитието е по покана на евродепутата Илхан Кючюк.

В Европейския парламент ще бъде показана фондацията на Лили Иванова, като задачата е разпространение на българската музика и просвета. 

Белгиецът Дидрик де Схатцен, общоприет секретар на европейската демократична партия АЛДЕ, е буен пианист и обожател на хубавата музика. Около организацията на концерта той открива и Лили Иванова, назовава я " Тина Търнър на Източна Европа ": 

" За мен културата е доста значима. Работя за това да създадем Европейския съюз по-силен, само че по-силен Европейски съюз не е единствено Шенген, да вземем за пример, само че и просвета. Културата е това, което ни сплотява. Присъствието на Лили Иванова тук, на място, където са изнасяли концерти Жак Брел и доста други митове, значи основаване на връзки сред държавите и това в действителност е задачата на моята работа. Това е, което прави и Илхан Кючюк като съпредседател на АЛДЕ, да сплотява хората в Европа, а културата е значителен детайл от това ". 

Идеята за концерта на Лили Иванова във " Флаже " се заражда инцидентно. 

" Една заран, когато пътувах за следващото политическо мероприятие, взех решение да ревизира главните вести денем. Влязох в уеб страницата " Епицентър " и видях, че Валерия Велева е направила огромен репортаж за това какво желае да направи Лили Иванова с всичко, което има - и материално, и мемоари. Разбрах, че концепцията е да направи фондация. Бях впечатлен от историята ѝ. Винаги съм се впечатлявал от политическа позиция, когато американските президенти след края на своята кариера са учредявали фондации. И взех решение да звънна на Валерия Велева, с цел да може фондацията на Лили Иванова да придобие по-голяма известност и европейско измерение тук, в Брюксел ", показа Илхан Кючюк.

И добави: 

" Смятам, че Лили Иванова е България. Там, където е нейното име, е името на България. Така съм го възприемал постоянно. Искам да направя вероятното за този концерт да чуят повече хора - да бъде отразен от интернационалните медии, да дойдат посланици, да дойдат хора, които ценят културата и изкуството, въобще, да видят, да чуят и да се поклонят пред големия гений на Лили Иванова ". 

Голяма част от билетите за концерта към този момент са продадени. На 6 март феновете на примата на българската музика ще чуят шлагери като " Щурче ", " Панаири ", " Детелини ", " Ветрове ", " Камино ", както и най-новата ѝ ария " Два белега ". На сцената до Лили Иванова ще бъдат нейните музиканти от " Ли оркестра ". 

През 80-те години белгийските публични радио и телевизия се местят от " Флаже ", а пред 90-те стартира огромна реституция на постройката. Известни общественици, меценати и предприемачи сплотяват старания и средства, да за реставрират изключителното културно завещание. За първи път в историята на страната 30 белгийски компании работят дружно, с цел да спасят архитектурния шедьовър и да го възстановят в първичния му искра. Типичният жанр арт деко от фасадата е непокътнат и вътре. Световноизвестни пианисти, джаз реализатори и други актьори избират " Флаже " освен за концерти, само че и за студийни записи.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР